اتواع مختلف ابزارهای پشتیبان گیری و بازیابی در ویندوز ۱۰ موجود است و ما قصد داریم در این مقاله به بررسی آنها بپردازیم.
گاهیاوقات اتفاقات بدی برای کامپیوترهای خوب و کاربردی میافتد. خوشبختانه، ویندوز ابزارهایی دارد که میتوانید در صورت لزوم برای پشتیبان گیری صحیح از پروندههای خود و بازیابی فایلهای کامپیوترتان، از آنها استفاده کنید.
File History ابزار اصلی تهیه نسخه پشتیبان در ویندوز ۸ و ۱۰ است؛ نه تنها روش پشتیبان گیری کاملی است، بلکه راهی برای بازیابی نسخههای قبلی پروندهها را نیز ارائه میدهد. همچنین مایکروسافت شامل نسخه قدیمی “Backup and Restore” ویندوز ۷ در هر دو ویندوز ۸ و ۱۰ است و به همان روشی همیشگی عمل میکند و امکان بکاپ گرفتن انتخابی یا بر مبنای Image را برای کاربران فراهم میکند. اگرچه واقعا یک راهکار پشتیبان گیری واقعی نیست، اما وجود OneDrive همراه این ابزار به شما اجازه میدهد تا چندین نسخه از فایلها را داشته باشید.
در خصووص بازیابی، ویندوز یک محیط بازیابی کامل را ارایه میدهد که میتوانید برای عیبیابی و بازیابی سیستم از آن استفاده کرده و همچنین میتوانید کامپیوتر خود را به طور کامل به تنظیمات پیشفرض برگردانید. در ادامه این مطلب به بررسی بیشتر میپردازیم.
مرتبط : راهنمای کامل برای پشتیبانی بهتر از تکنولوژی خانواده
ابزارهای پشتیبانگیری داخلی ویندوز
حتما شما هم بارها و بارها این توصیه را شنیدهاید که باید از فایلهای خود نسخه پشتیبان داشته باشید، اما هنوز تعجبآور است که چگونه بسیاری از مردم به اندازه کافی وقت نمیگذارند تا از فایلهای خود نسخه پشتیبان تهیه کنند. خبر خوب این است که خود ویندوز ابزارهای قدرتمندی برای انجام این کار ارائه میدهد. فقط بخاطر داشته باشید، تهیه نسخه پشتیبان در یک هارد اکسترنال کافی نیست. باید به صورت Offsite یا خارج از محل هم از اطلاعاتتان پشتیبانگیری کرده و حداقل یک کپی از بکاپها را در دو محل متفاوت داشته باشید.
تاریخچه فایل (File History)
File History اولین بار در ویندوز ۸ معرفی شد و همچنان به عنوان راهکار اصلی تهیه نسخه پشتیبان در ویندوز ۱۰ شناخته میشود. File History بکاپ کاملی از کل رایانه نمیگیرد بلکه بیشتر بر این موضوع تمرکز دارد که فایلهای شخصی به خوبی پشتیبانگیری شده باشند. شما میتوانید File History را تنظیم کرده تا از تمام پروندههایتان در یک هارد اکسترنال نسخه پشتیبان تهیه کند و سپس به کار خود ادامه خواهد داد و نه تنها به طور منظم از پروندهها نسخه پشتیبان تهیه میکند، بلکه نسخههای قبلی فایلها را هم حفظ میکند تا در صورت لزوم بتوانید آنها را بازیابی کنید.
File History به طور پیش فرض از فایلهای مهم در پوشه user خود نسخه پشتیبان تهیه میکند، مواردی مانند دسک تاپ، اسناد، فایلهای دانلود شده، موسیقی، تصاویر، فیلمها و قسمتهایی از پوشه AppData. میتوانید پوشههایی که مدنظرتان نیستند را از این لیست حذف کرده و پوشه هایی از سایر قسمتهای کامپیوترتان را به آن اضافه کنید.
در صورت نیاز به بازیابی پروندهها، میتوانید کل مجموعه فایلها و پوشههای پشتیبان را بررسی کنید.
یا میتوانید نسخههای قبلی فایلها را در سمت راست و در فایل Explorer باز کنید.
File History راهکاری کاملاً مطمئن برای اطمینان از پشتیبان گیری منظم پروندههای شخصی شما فراهم میکند.
ابزار Backup and Restore ) Windows 7 )
مایکروسافت همچنان ابزار Backup and Restore ویندوز ۷ را در نسخههای جدیدتر ویندوز ارائه کرده است. این ابزار ابتدا در ویندوز ۸ در دسترس بود، در ویندوز ۸.۱ حذف شد و دوباره در ویندوز ۱۰ وجود دارد. کاربران با استفاده از ابزار Backup and Restore میتوانند بکاپهای قدیمی ویندوز ۷ را در ویندوز ۱۰ بازیابی کنند. با این وجود شما میتوانید برای گرفتن نسخههای پشتیبان در ویندوز ۱۰ از آن استفاده کنید (درست به همان صورتی که در ویندوز ۷ از آن استفاده میشود).
برخلاف راهکار جدید ابزار تهیه نسخه پشتیبان File History، میتوانید با استفاده از Backup and Restore به راحتی از همه اطلاعات هارد دیسک نسخه پشتیبان تهیه کنید، اما این ابزار به اندازه File History قابلیت حفظ نسخههای قدیمیتر فایلها را ندارد.
برای پیدا کردن این ابزار وارد Start شده و”Backup” را تایپ کرده و سپس “Backup and Restore (Windows 7)” را انتخاب کنید.
تنظیم نسخه پشتیبان بسیار ساده است. با انتخاب یک هارد اکسترنال (یا مکانی در شبکه)، پوشههایی که میخواهید از آنها نسخه پشتیبان تهیه کنید را انتخاب کرده و یک برنامه زمانبندی برایش تعیین کنید. بعد از آن، همه چیز اتوماتیک انجام خواهد شد. برای اطمینان از دستورالعملهای دقیق، حتما راهنمای کامل ما در زمینه پشتیبان گیری و بازیابی ویندوز ۷ را بررسی کنید.
مرتبط : رجیستری ویندوز چیست و در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟
بکاپ System Image
همچنین در ابزار پشتیبانگیری و بازیابی (ویندوز ۷)، یک گزینه برای ایجاد نسخه کل سیستم به جای فایلهای منتخب پیدا خواهید کرد. این ابزار یک تصویر کلی از فایلهای شخصی شما، برنامههای نصبشده، فایلهای سیستمعامل و همه چیزهای دیگر را ایجاد میکند. مزیت استفاده از image backup در ریکاوری سیستم است. در صورت ایجاد مشکلی برای هارد کامپیوترتان فقط کافی است اطلاعات موجود در این ایمیج را بازیابی کنید. شما درست همان جایی خواهید بود که کار بکاپ گرفتن را شروع کردید و بدون نیاز به نصب مجدد ویندوز، تمام برنامههای خود و فایلهای پشتیبانی شده خود را کپی کنید.
در حالی که این گزینهها عالی به نظر میرسند (و اینگونه نیز هست) جنبههای منفی زیادی نیز دارند. فرآیند پشتیبانگیری کمی کند پیش میرود، که در این صورت می توانید در طول شب این کار را انجام دهید. با توجه به این که در این روش از همه چیز پشتیبانگیری میشود، به هارد دیسک بیشتری احتیاج دارید تا بتوانید از همه فایلها بکاپ بگیرید. علاوه بر این در هنگام بازیابی، هر چیزی که از آن پشتیبانگیری شده، بازیابی میشود و نمیتوانید فایلها یا پوشههای خاصی را برای بازیابی انتخاب کنید.
همچنین، در ویندوز ۸ و ۱۰ به اندازه قبل، استفاده از image backup ضرورتی ندارد. میتوانید سیستمعامل کامپیوتر خود را با استفاده از مشخصه Reset دوباره راهاندازی کنید (که بعدا در این مقاله در مورد آن صحبت خواهیم کرد). در این صورت شما فقط نیاز به نصب مجدد برنامهها و بازیابی فایلهای شخصی دارید. بنابراین انتخاب این ابزارها به خودتان بستگی دارد و باید مزایا و معایب روشهای مختلف را بررسی کرده و بهترین گزینه را انتخاب کنید.
در صورتی که قصد استفاده از ابزار image backup را دارید، میتوانید آن را در کنترل پنل Backup and Restore (Windows 7) پیدا کنید. فقط روی ” Create a system image” در سمت چپ پنجره کلیک کنید.
بعد از این کار، انتخاب کنید که نسخه پشتیبان در کجا ذخیره شود مثلاً روی هارد اکسترنال، DVD یا قسمتی از شبکه و از چه درایوهایی پشتیبانگیری شود. پس از تکمیل فرایند پشتیبانگیری، اعلام میشود که یک دیسک برای تعمیر (Repair Disc) ایجاد کنید تا بتوانید از آن برای راهاندازی کامپیوتر و بازیابی فایلهای پشتیبانگیری شده استفاده کنید. برای اطمینان از جزئیات بیشتر، حتماً راهنمای کامل ایجاد system image را بررسی کنید.
OneDrive
در واقع OneDrive یک راهکار برای پشتیبانگیری محسوب نمیشود اما این ابزار به صورت کامل در سیستم عامل ویندوز در نظر گرفته شده است. فایلهایی که روی OneDrive ذخیره میکنید، روی سیستم ابری و هر دستگاه دیگری که با حساب کاربری OneDrive خودتان همگامسازی کردهاید، ذخیره میشوند. بنابراین، اگر بخواهید ویندوز را دوباره به حالت قبل بازیابی کنید، باید به OneDrive وارد شوید تا فایلی را که در آنجا ذخیره کرده اید را بازیابی کنید.
ابزارهای مهم بازیابی در ویندوز
پشتیبانگیری فایلها حیاتی است اما خود ویندوز هم ابزارهایی برای ریکاوری دارد که ممکن است با استفاده از آنها از بازیابی فایلهای پشتیبان بینیاز باشید.
System Restore
وقتی برای ویندوز مشکلی ایجاد میشود که با عیبیابی معمولی برطرف نمیشود، به احتمال زیاد باید استفاده از « System Restore » را هم امتحان کنید. این ابزار برای حل برخی از مشکلات، از جمله مشکلات ناشی از نصب برنامههای جدید یا مشکلات سختافزاری بسیار کارآمد است.
System Restore با ایجاد Restore Point (یا نقطه بازیابی) هر از گاهی کار میکند. نقاط بازیابی عکسهای فوری یا اسنپشاتهایی از فایلهای سیستمی ویندوز، فایلهای برنامههای خاص، تنظیمات رجیستری و درایورهای سخت افزاری شما هستند. در هر زمانی میتوانید یک نقطه بازیابی ایجاد کنید، البته ویندوز به طور خودکار هفتهای یک بار یک نقطه بازیابی ایجاد میکند. همچنین ویندوز قبل از رویدادهای بزرگ و مهمی مثل نصب یک درایور خاص، یک برنامه کاربردی جدید یا به روز رسانی ویندوز، یک نقطه بازیابی ایجاد میکند.
بعد از طی این مراحل اگر مشکلی پیش آمد، میتوانید System Restore را اجرا کرده و با استفاده از آن به یکی از نقاط بازیابی اخیر برگردید. با انجام این کار تنظیمات، فایلها و درایورهای سیستم را به حالت اولیه برگردانده و سیستم عامل ویندوز را به حالت انتخاب شده باز می گرداند.
برای جزئیات بیشتر در مورد نحوه بازیابی سیستم، فایلها و برنامههایی که میتواند روی آن تأثیر بگذارد و همچنین نحوه اطمینان از فعال بودن آن در سیستم، حتماً راهنمای کامل استفاده از بازیابی سیستم را بررسی کنید.
گزینههای استارتاپ پیشرفته
زمانی که کامپیوتر شما راهاندازی نمیشود، ویندوز همیشه نوعی محیط ریکاوری را معرفی میکند تا به شما کمک کند مشکل را حل کنید. در ویندوز ۷، با زدن F8 هنگام شروع کار سیستم، میتوانید به برخی گزینههای پیشرفته راه اندازی مانند بارگیری در حالت Safe Mode یا رسیدن به یک خط فرمان دسترسی پیدا کنید.
در ویندوز ۸ و ۱۰، گزینههای پیشرفته استارتاپ کمی متفاوت عمل میکنند، اما هنوز هم وجود دارند. اگر ویندوز نتواند به طور معمول بارگیری شود، آن گزینههای راه اندازی را به طور خودکار مشاهده خواهید کرد. برای دسترسی به آنها در وضعیت معمولی، به ترتیب وارد این بخشها شده Settings > Update & security > Recovery > Advanced Startup و در نهایت روی “Restart now” کلیک کنید. همچنین با کلیک روی Restart در فهرست شروع و نگه داشتن Shift میتوانید آنها را مشاهده کنید.
از اینجا میتوانید ویندوز را از سیستم ایمیجی که ایجاد کردهاید بازیابی کنید، از System Restore برای رفع مشکلات استفاده کنید و سایر کارهای مربوط به تعمیر و نگهداری را انجام دهید. اگر از نسخههای آزمایشی (یا Preview) ویندوز استفاده میکنید و این نسخه به درستی بوت نشده یا کار نمیکند، این گزینه امکان برگشتن به نسخههای قبلی را فراهم خواهد کرد. در صورتی که امکان بارگذاری ویندوز به صورت عادی وجود نداشته باشد نیز همین منو ظاهر میشود.
ایجاد درایو بازیابی
ویندوز امکان ایجاد درایو بازیابی را به شما میدهد حتی اگر نصب ویندوز با مشکل مواجه شده و نتوانستید به این منو دسترسی پیدا کنید یا اگر مجبور به تعویض هارد دیسک هستید و قصد بازیابی اطلاعات از روی ایمیج بکاپ را داشتید، به شما امکان دسترسی به گزینههای پیشرفته استارتاپ را میدهد.
برای ایجاد یک درایو بازیابی، Start را بزنید، ” recovery” را تایپ کرده و سپس ” Create a recovery drive” را انتخاب کنید.
تنها کاری که در “Recovery Drive” باید انجام دهید این است که یک درایو (CD / DVD در ویندوز ۷، USB در ویندوز ۸ یا ۱۰) را انتخاب کرده و اجازه دهید تا فایلها کپی شوند.
پس از اتمام کار، درایو را برچسب زده و آن را در مکانی امن ذخیره کنید تا بتوانید در هنگام ایجاد مشکل در ویندوز از آن استفاده کنید.
مرتبط : تعمیر و بازیابی ویندوز ۱۰
Reset This PC
ویژگی “Reset this PC” یکی از بهترین موارد اضافه شده به ویندوز ۸ و ۱۰ بوده است. این ویژگی برای بازگرداندن کامپیوتر به حالت پیش فرض سیستم عامل استفاده میشود. این گزینه نیاز به نصب مجدد ویندوز را با استفاده از دی وی دی نصب آن از بین میبرد. فقط کافی است به ویندوز اعلام کنید که کامپیوترتان را ریست کند و صبر کنید تا این کار انجام شود. در عین حال میتوانید در صورت تمایل، فایلهای شخصی خودتان را هم حفظ کنید. توجه داشته باشید که ویندوز ۸ دارای گزینه های “Refresh PC” و “Reset your PC” جداگانه است. گزینه Refresh تمام فایلها و تنظیمات مربوط به شخصیسازی ویندوز (Personalization Settings) را حفظ میکند اما تنظیمات کامپیوتر را به حالت پیشفرض برگردانده و برنامههای نصب شده را پاک میکند اما گزینه Reset، همه فایلها را پاک خواهد کرد؛ مثل نصب کردن ویندوز از ابتدا. ویندوز ۱۰ فقط با گزینه Reset کارها را سادهتر میکند و به شما این امکان را میدهد که تصمیم بگیرید آیا فایلهای شخصی خود را در طول روند Reset نگه دارید یا خیر.
اگر Remove Everything را انتخاب کنید میتوانید به ویندوز اعلام کنید که درایو را به صورت امن پاکسازی کند؛ کاری که قبل از پاک کردن ویندوز ۱۰ یا هر دستگاه دیگری باید انجام دهید.
در پایان باید بگوییم که حتی بهترین ابزارهای پشتیان گیری و بازیابی در صورتی که از آنها استفاده نکنید، کار مفیدی انجام نمیدهند. امروزه پشتیبان گیری و بازیابی در ویندوز آنقدر ساده شده که هیچ بهانهای برای انجام ندادن این کار وجود ندارد. بنابراین سعی کنید حتماً از فایلهای خودتان پشتیبانگیری کرده، یک بکاپ خارج از محل داشته و نحوه استفاده از ابزارهای ریکاوری را یاد بگیرید.
مرتبط : نحوه استفاده از قابلیت ” بازیابی فایل ویندوز (Windows File Recovery)” مایکروسافت در ویندوز ۱۰
|برای مطالعه سایر مقالات ما به مجله کندل مراجعه نمایید|
|برای خرید محصولات دل کلیک کنید|
|برای تعمیرات لپ تاپ کلیک کنید|