هرکسی در برههای از زندگی اطلاعات مهم و دادههای کامپیوتری خود را از دست داده است. ممکن است برای هارد دیسک کامپیوتر هر اتفاقی بیفتد، یک باجافزار میتواند فایلهای شما را گروگان بگیرد یا یک خطای نرم افزاری فایلهای مهم شما را پاک کند. اگر از اطلاعات کامپیوتر خود نسخه پشتیبان تهیه نکنید، ممکن است دادهها و فایلهایتان را برای همیشه از دست بدهید. در این مقاله بهترین روش بکاپ گرفتن از اطلاعات کامپیوتر را آموزش خواهیم داد.
امروزه بکاپ گرفتن اصلا کار پیچیده و سختی نیست. حتما با روشهای مختلف بکاپگیری آشنا هستید اما دقیقا کدامیک برای شما مناسب است؟ دقیقا میخواهید از کدام فایلها بکاپ بگیرید؟
مرتبط : ۷ کار آسان برای سرویس دهی و تعمیر کامپیوتر شخصی خود
نکاتی در مورد اطلاعات شخصی شما
در ابتدا به ابن سوال بدیهی میپردازیم که چه دادههایی نیاز به پشتیبانگیری دارند؟ مسلما اولین و مهمترین مورد، پشتیبانگیری از اطلاعات شخصی شماست. اگر هارد دیسک شما خراب است، همیشه میتوانید سیستم عامل خود را دوباره نصب کرده و برنامههای خود را دوباره دانلود کنید، اما دادههای شخصی خودتان غیر قابل جایگزین هستند.
باید از داکیومنتها، عکسها، فیلمهای خانوادگی و سایر دادههای کامپیوتر شخصی به طور منظم نسخه پشتیبان تهیه کنید زیرا که قابل جایگزینی نیستند. اگر ساعتها وقت گذاشتید تا با دقت سیدیهای صوتی و ویدیویی رایت کنید، حتما از آنها بکاپ بگیرید تا دوباره مجبور به انجام دوباره این کار نباشید.
همچنین میتوانید از سیستم عامل، برنامهها و سایر تنظیمات خود نسخه پشتیبان تهیه کنید. البته تهیه نسخه پشتیبان در همه این موارد لازم نیست، اما اگر هارد دیسک شما با مشکل مواجه شود، برگرداندن آنها آسانتر میشود. اگر شما هم از افرادی هستید که علاقه دارند مدام فایلهای سیستم را دستکاری کنند، رجیستری را ویرایش کنند و یا مرتب سختافزار را بهروزرسانی کنند، داشتن بکاپی کامل از سیستم به شما کمک میکند تا در صورت ایجاد مشکل به میزان زیادی در زمان صرفهجویی کنید.
روشهای مختلف تهیه بکاپ گرفتن از فایلها
روش های زیادی برای تهیه نسخه پشتیبان از دادههای شما وجود دارد، از یک درایو اکسترنال گرفته تا پشتیبان گیری از فایلها در یک سرور ریموت از طریق اینترنت. نقاط قوت و ضعف هر یک از موارد را بررسی میکنیم:
- بکاپ در درایو اکسترنال: اگر درایو اکسترنال داشته باشید، میتوانید با استفاده از برنامههای بکاپ داخلی کامپیوتر، در آن درایو بکاپ بگیرید. می توانید در ویندوز ۱۰ و ۸، از File History استفاده کرده و در ویندوز ۷، از Windows Backup و در Mac، از Time Machine استفاده کنید. گاهی اوقات درایو را به کامپیوتر متصل کنید و از ابزار پشتیبان گیری استفاده کنید، یا هر زمان که در منزل بودید آن را به برق وصل کنید و به طور خودکار پشتیبان تهیه میشود.
مزایای این روش: تهیه نسخه پشتیبان ارزان و سریع است.
معایب این روش: اگر خانه شما مورد سرقت قرار گرفت یا آتش گرفت، نسخه پشتیبان تهیه شده همراه با کامپیوتر از بینمی رود که بسیار بد است.
- پشتیبان گیری از طریق اینترنت: اگر میخواهید از ایمن بودن فایلهای خود مطمئن شوید، میتوانید با سرویسی مانند Backblaze و با اینترنت نسخه پشتیبان تهیه کنید. Backblaze سرویس پشتیبان گیری آنلاین شناخته شدهای است که ما آن را توصیه می کنیم زیرا که سرویس CrashPlan دیگر به کاربران خانگی سرویس نمیدهد (اگرچه در عوض می توانید برای یک حساب کاربری کوچک CrashPlan هزینه پرداخت کنید.) اما در عین حال رقبای دیگری مثلCarbonite و MozyHome هم وجود دارند. با پرداخت هزینه اندک ماهانه (حدود ۵ دلار در ماه)، این برنامهها در پس زمینه کامپیوتر شخصی یا Mac شما اجرا می شوند و به طور خودکار از پروندههای شما در سیستم حافظه وب خودشان بکاپ میگیرند. بنابراین اگر آن فایلها را گم کردید و دوباره به آنها نیاز داشتید، میتوانید آنها را بازیابی کنید.
- مزایای این روش: پشتیبان گیری آنلاین از دادههای شما از هر جهت مانند خرابی هارد دیسک، سرقت، بلایای طبیعی و همه چیز محافظت میکند.
معایب این روش: معمولاً برای استفاده از این سرویسها باید مبلغی را به صورت ماهیانه پرداخت کنید (برای کسب اطلاعات بیشتر قسمت بعد را ببینید) و پشتیبان گرفتن برای بار اول نسبت به پشتیبانگیری روی هارد به زمان بیشتری نیاز دارد، خصوصا اگر تعداد فایلها زیاد باشد.
- از سرویس Cloud Storage استفاده کنید: بیشتر متخصصان میگویند که از لحاظ فنی این یک روش پشتیبان گیری نیست، اما برای اکثر مردم، این روش واقعا مفید بوده است. به جای اینکه فقط فایلهای خود را در هارد دیسک کامپیوتر خود ذخیره کنید، میتوانید آنها را در سرویسهایی مانند Dropbox ، Google Drive ، Microsoft OneDrive یا سرویس ذخیره سازی ابری مشابه ذخیره کنید. به این ترتیب این سرویسها به طور خودکار با حساب آنلاین شما و سایر کامپیوترهای شخصی شما هماهنگ میشوند. با این روش اگر هارد دیسک شما خراب شود، کپی فایلها را به صورت آنلاین و در کامپیوترهای دیگر ذخیره خواهید کرد.
مزایای این روش: این روش آسان، سریع و در بسیاری از موارد رایگان است و از آنجا که آنلاین است، از شما در برابر انواع از بین رفتن اطلاعات محافظت میکند.
معایب این روش: اکثر سرویسهای ابری فقط چند گیگابایت فضای رایگان ارائه میدهند، بنابراین این روش تنها درصورتی مفید است که تعداد فایلهای شما کم باشند و بخواهید از آنها نسخه پشتیبان تهیه کنید یا مایل باشید هزینه فضای ذخیره سازی بیشتر را پرداخت کنید. با توجه به فایلهایی که میخواهید از آنها پشتیبانگیری کنید این روش ممکن است نسبت به نرمافزارهای پشتیبانگیری مستقیم، سادهتر یا پیچیدهتر باشد.
اگرچه برنامههای پشتیبان گیری مانند Backblaze و سرویسهای ذخیره سازی ابری مانند Dropbox هر دو نسخه پشتیبان آنلاین هستند، اما به روشهای کاملاً متفاوتی کار میکنند. Dropbox برای هماهنگ سازی فایلهای شما بین کامپیوترها طراحی شده است، در حالی که Backblaze و سرویسهای مشابه برای پشتیبان گیری از فایلهایی با حجم بالا طراحی شدهاند. Backblaze چندین کپی از فایلهای شما ایجاد و ذخیره میکند به صورتیکه میتوانید فایلها را به همان صورتی که قبلاً بودند بازیابی کنید و با توجه به اینکه سرویسهایی مثل Dropbox تا حجم خاصی رایگان هستند، قیمت پایین Backblaze با توجه به قابلیتهای خاص آن مناسب است. البته بستگی به مقدار داده شما دارد، یکی می تواند ارزان تر از دیگری باشد.
Backblaze و Carbonite یک محدودیت بزرگ دارند که باید به خاطر بسپارید. اگر فایلی را در کامپیوتر خود حذف کنید، پس از ۳۰ روز از پشتیبان گیری آنلاین، حذف میشود. پس از این ۳۰ روز نمیتوانید فایل حذف شده یا نسخه قبلی فایل را بازیابی کنید. بنابراین اگر میخواهید آنها را برگردانید، هنگام حذف آن مراقب باشید!
مرتبط : راهنمای کامل برای پشتیبانی بهتر از تکنولوژی خانواده
یک نسخه پشتیبان کافی نیست: از چندین روش استفاده کنید
اما باید از کدام روشها استفاده کرد؟ در حالت ایده آل باید حداقل از دو روش پشتیبانگیری استفاده کنید. چون بهتر است از اطلاعاتتان هم به صورت محلی یا Onsite و هم خارج از محل یا Offsite بکاپ داشته باشید.
“Onsite” به معنای واقعی کلمه به معنی پشتیبان گیری در همان مکان فیزیکی است که شما ذخیره کردهاید. بنابراین، اگر در یک هارد اکسترنال، نسخه پشتیبان تهیه کردهاید و آن را در منزل همراه کامپیوتر خود نگهداری میکنید، این یک نسخه پشتیبان Onsite است.
اما در پشتیبان گیری Offsite فایلهای شما در محل متفاوتی نگهداری میشوند؛ بنابراین اگر از یک سرور آنلاین مثل Backblaze یا Dropbox استفاده کنید، در واقع از روش Offsite یا خارج از محل استفاده کردهاید.
پشتیبان گیری Onsite سریعتر و راحتتر است و باید اولین خط دفاعی شما در برابر از بین رفتن اطلاعات باشد. اگر فایلها را گم کنید، میتوانید به سرعت آنها را در درایو اکسترنال بازیابی کنید، اما نباید فقط به پشتیبان گیری Onsite اعتماد کنید. اگر خانه شما دچار آتشسوزی شود یا سخت افزارهای شما توسط سارقان به سرقت رفته باشند، تمام فایلهای خود را از دست خواهید داد.
نیازی نیست که روشهایOffsite حتماً از طریق یک سرور در اینترنت انجام شوند و نیازی نیست که حتماً هزینه ماهیانهای برای چنین سرویسهایی پرداخت کنید. می توانید از فایلهای خود در یک هارد دیسک بکاپ بگیرید و به عنوان مثال آن را در محل کار خود، در خانه یکی از دوستانتان یا در صندوق بانکی نگهداری کنید. هر چند کمی دشوار به نظر میرسد اما این روش Offsite به حساب میآید.
به همین ترتیب، شما میتوانید فایلهای خود را در Dropbox ، Google Drive یا OneDrive ذخیره کرده و در یک درایو اکسترنال پشتیبان گیری منظم انجام دهید. یا میتوانید از Backblaze برای پشتیبان گیری آنلاین و Windows File History برای ایجاد پشتیبان گیری محلی استفاده کنید. روشهای زیادی برای استفاده همزمان از این خدمات وجود دارد و نحوه انجام این کار به شما بستگی دارد. حتما از یک استراتژی پشتیبان گیری مناسب که شامل پشتیبان گیری Onsite و Offsite میشود استفاده کنید، بنابراین ، یک شبکه امنیتی قوی در برابر از بین رفتن فایلهای خود دارید.
بکاپ گرفتن را روی حالت اتوماتیک قرار دهید.
اگرچه ممکن است این موضوع پیچیده به نظر برسد اما هر چه سیستم پشتیبانگیری مورداستفادهتان را اتوماتیکتر کنید، میتوانید با فواصل زمانی کمتر از دادهها نسخه پشتیبان بگیرید و پشتیبانگیری منظم هم بیشتر خواهد شد. به همین دلیل است که به جای کپی کردن دستی فایلها در یک درایو اکسترنال، باید از یک ابزار خودکار استفاده کنید و فقط باید یک بار آن را تنظیم کنید.
این یکی از دلایلی است که از خدمات آنلاین مثل Backblaze استفاده میکنیم و اگر پشتیبان گیری را با اینترنت انجام دهد، میتواند به طور خودکار هر روز این کار را انجام دهد. اگر نیاز به اتصال یک درایو اکسترنال داشته باشید و با توجه به زحمت بیشتر ممکن است این کار را کمتر انجام بدهید و در نتیجه انجامش را متوقف کنید. اتوماتیک کردن کارها ارزش پرداخت هزینه را دارد.
اگر نمیخواهید هزینهای بپردازید و میخواهید در درجه اول به پشتیبان گیری محلی اعتماد کنید، از یک سرویس همگام سازی فایل مانند Dropbox ، Google Drive یا Microsoft OneDrive برای همگام سازی آنلاین فایلهای مهم خود استفاده کنید. به این ترتیب، اگر نسخه پشتیبان محلی شما از بین رفت، حداقل یک کپی آنلاین خواهید داشت.
در نهایت اینکه باید به محل نگهداری فایلها خوب فکر کرده و حتما چندین نسخه از آنها داشته باشید. در حالت ایده آل، این نسخهها باید در بیش از یک مکان فیزیکی باشند.. به این فکر کنید که اگر کامپیوترتان دچار مشکل شد چه طور مشکل را حل کنید و با بکاپ گرفتن از اطلاعاتتان همیشه یک گام جلوتر از دیگران باشید!
مرتبط : ۵ ایده مفید برای کامپیوتر مخصوص زمانی که در خانه کار می کنید!
|برای مطالعه سایر مقالات ما به مجله کندل مراجعه نمایید|
|برای خرید محصولات دل کلیک کنید|
|برای تعمیرات لپ تاپ کلیک کنید|